Με αφορμή την διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό 18 Μαρτίου.

Αναδημοσίευση από Αντιφασιστικό Συντονισμό Λέσβου

Στις 18 Μαρτίου 2016 υπογράφηκε η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία που αποσκοπούσε στον τερματισμό της “παράτυπης μετανάστευσης” στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν η έναρξη μαζικών απελάσεων όσων μεταναστ(ρι)ών εισέρχονταν μετά τις 20/3 στην Ελλάδα από τα σύνορα της Τουρκίας, η οποία και χαρακτηρίστηκε ως ασφαλής τρίτη χώρα. Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου μετατράπηκαν σε χώρους απόθεσης ψυχών με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς όσοι και όσες είχαν εισέλθει στη χώρα παρέμειναν πλέον εγκλωβισμένοι-ες στα κέντρα κράτησης αναμένοντας για την ταυτοποίηση των αιτήσεων ασύλου από τις αρμόδιες αρχές, οι περισσότερες από τις οποίες απορρίπτονταν μαζικά με διαδικασίες εξέτασης ταχύτατων ρυθμών. Ταυτόχρονα, σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και της FRONTEX απέκτησαν συνεχή παρουσία στα ελληνοτουρκικά ύδατα, προκειμένου να διασφαλίσουν το τέλος της εισόδου άλλων ανθρώπων από τις θαλάσσιες μεταναστευτικές οδούς ανάμεσα σε Τουρκία κι Ελλάδα, εκτελώντας καθημερινές περιπολίες κι επιστρέφοντας πίσω στην Τουρκία όποια βάρκα εντόπιζαν.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ρατσιστική-αντιμεταναστευτική πολιτική όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης έχει αρχίσει από καιρό να κλιμακώνεται, με μία σειρά από πρακτικές, όπως το κλείσιμο των συνόρων, οι απελάσεις, οι επαναπροωθήσεις και ο εγκλεισμός, γεγονότα που συνδέονται με την αύξηση της αστυνομικής βίας και καταστολής σε ευρωπαϊκό, αλλά και τοπικό επίπεδο, με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Άλλωστε είναι αμέτρητα τα περιστατικά της αστυνομικής βίας αλλά και χαρακτηριστική η κρατική καταστολή απέναντι σε διαδηλωτές, στη μεταχείριση των μεταναστ(ρι)ών και στο ζήτημα του ασύλου κι επαναπροωθήσεων.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως μέχρι και την συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ τέτοιες πολιτικές δεν εφαρμόζονταν, ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια οι ξενοφοβικές-ρατσιστικές ιδέες και συμπεριφορές οξύνονται ολοένα και περισσότερο σε πολιτικό και τοπικό επίπεδο. Αφορμώμενοι-ες από τις εντάσεις των τελευταίων χρόνων γύρω από τον άξονα του μεταναστευτικού, διάφοροι ακροδεξιοί κι εθνικιστικοί κύκλοι έχουν προσπαθήσει να αποκομίσουν κάθε μερίδιο δύναμης που μπορούν, με το κόμμα της Χρυσής Αυγής να κατέχει το κεντρικό ρόλο. Μετά το άνοιγμα των γραφείων της στη Λέσβο το 2014, η τοπική ηγεσία της Χ.Α. εκμεταλλευόμενη το πέρασμα χιλιάδων μεταναστ(ρι)ιών επιχειρεί να βγει στο προσκήνιο, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Τον Ιούλιο του 2015 γνωστοί φασίστες του νησιού, με την προσωπίδα της Πατριωτικής Κίνησης αυτή τη φορά, καλούν τους “αγανακτισμένους πολίτες” να βγουν στους δρόμους χρησιμοποιώντας ως κινητήρια δύναμη “την ισλαμοποίηση της Ελλάδας” και άλλα γνωστά εθνικιστικοφασιστικά προτάγματα. Μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, τα μέλη της Χ.Α. επιχειρούν αυτή τη φορά αυτόνομα να προσεγγίσουν πολίτες του νησιού με σκοπό την οργανωτική τους ανάπτυξη με επισκέψεις σε χωριά που δέχονταν μεγάλο φορτίο των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να έχουν πάλι την ιδιαίτερη αποδοχή που επιθυμούσαν.

Το αντιφασιστικό κίνημα του νησιού όμως δεν στάθηκε αμέτοχο στα παραπάνω, με την συνεχή παρουσία του απέναντι σε κάθε προσπάθεια συσπείρωσης της ντόπιας ακροδεξιάς, οργανώνοντας κάθε μορφής δράσεις για να απομονώσει συμπεριφορές κοινωνικού κανιβαλισμού, όπως επιθέσεις σε μετανάστ(ρι)ες, πορείες “αγανακτισμένων πολιτών” όπου παρεισφρύουν τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, το κλείσιμο σχολείων κατά της ένταξης παιδιών μεταναστών και άλλα φασιστικά παραληρήματα. Φτάνοντας, έτσι, και στο κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α., όπου σύμφωνα με ανακοίνωση σε τοπικό site, τους οδήγησαν οι συνεχείς επιθέσεις “αγνώστων”, τα υπέρογκα έξοδα και η υπολειτουργία τους, αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει, τάχα, τα αίτια αυτής της απόφασης. Σαφώς η τοπική οργάνωση της Χ.Α. κινείται μέσα σε μία άλλη, δική της πραγματικότητα, αφού το κλείσιμο των γραφείων της δεν κατακτήθηκε με κανέναν άλλον τρόπο πέρα απ’ τους συνεχείς αγώνες του τοπικού αντιφασιστικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο δεν άφησε χώρο στην κεφαλαιοποίηση των πιέσεων που δεχόταν η τοπική κοινωνία την περασμένη χρονιά, ακόμη και μετά την παρουσία Λαγού-Κασιδιάρη στην αποτυχημένη συγκέντρωσή τους έξω απ’ την πόλη της Μυτιλήνης.

Ως Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου αναγνωρίζουμε αυτήν την μικρή, αλλά και σημαντική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, σε ένα νησί όπου τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει κύριο πέρασμα μεταναστευτικών πληθυσμών. Αυτό, όμως, δεν προκαλεί και την ανάπαυση μας, καθώς το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α. δεν σηματοδοτεί και το τέλος της ύπαρξης της φασιστικής δράσης και νοοτροπίας που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στο νησί της Λέσβου. Γι’ αυτό λοιπόν, καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν τον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών ενάντια σε κάθε φασιστική και ρατσιστική απειλή, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το έγκλημα δεν είναι η μετανάστευση, είναι ο ρατσισμός!

Όλοι και όλες στην πορεία το Σάββατο 18/3, στις 12:00 πμ, στην Πλατεία Σαπφούς

Ούτε στη Λέσβο, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.