ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 

13 χρόνια πριν στο κέντρο της Αθήνας διαδραματίστηκε το αποκορύφωμα μιας υλικής σύγκρουσης μεταξύ δύο αντίρροπων δυνάμεων∙ από τη μία η εξεγερμένη νεανική αντίδραση και από την άλλη η ένστολη έκφανση της καταστολής. Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος καταλήγει νεκρός από το θεσμοθετημένο δολοφόνο Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η δολοφονία πυροδότησε τη φλόγα της εξέγερσης που γέννησε ένα συνεχές παλμό κοινωνικών αγώνων τόσο έμπρακτα, με καταλήψεις, παρεμβάσεις, μαζικές συγκρουσιακές πορείες, όσο και διανοητικά αφού λειτούργησε αφυπνιστικά για πολύ κόσμο ώστε να καταλάβει τον ρόλο που έχουν οι μπάτσοι ως εφαρμοστές του μονοπωλίου της βίας του κράτους.

13 χρόνια μετά οι δολοφονίες συνεχίζονται. Ο Νίκος Σαμπάνης, ο Βασίλης Μάγγος, η  Zackie oh, η 8χρονη Όλγα,  ο 23χρονος Ιάσωνας, οι γυναικοκτονίες, οι νεκροί της πανδημίας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που βαφτίστηκαν κέντρα φιλοξενίας, τα push-backs και οι πνιγμοί στο αιγαίο, οι εργατικές δολοφονίες στα καπιταλιστικά κάτεργα, μας θυμίζουν ότι ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά. Το κράτος και το κεφάλαιο σκοτώνουν στοχευμένα στο βωμό της τάξης και της κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, η εξουσία ενισχύει τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς εμποδίζοντας κάθε είδους αγώνα, με καθεστώτα εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους, με πλαστά κατηγορητήρια, εκκενώσεις και συστήματα επιτήρησης στα πανεπιστήμια και στους δημόσιους χώρους, την κατάργηση του ασύλου, διώξεις φοιτητών και υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού. Τα τελευταία δύο χρόνια με πρόσχημα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση κατάφερε να κλιμακώσει τη νομιμοποίηση των παραπάνω πρακτικών υποταγής, πειθάρχησης και θανάτου που ξεκίνησαν από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συναθροίσεων, τον έλεγχο στο δρόμο, τη λογοκρισία και κορυφώθηκαν με την ποινικοποίηση πολιτικών δράσεων.

13 χρόνια μετά, η φετινή 6 Δεκέμβρη έρχεται για να μας θυμίσει πως οι εξεγέρσεις του παρελθόντος είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Οι συνθήκες εξαθλίωσης και βαρβαρότητας δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στασιμότητας και αδράνειας. Τώρα είναι η στιγμή για την αναζωπύρωση της φλόγας των εξεγέρσεων, για ένα συνεχή και αδιαμεσολάβητο αγώνα, για ένα νέο Δεκέμβρη.

 

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ – ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ – ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ & ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΖΩΗ, ΟΧΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ – ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

 

Αυτόνομο Στέκι
Δεκέμβριος 2021

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.