Γιατί τους ενοχλεί το Αυτόνομο Στέκι;

Το Αυτόνομο Στέκι είναι μία πολιτική συλλογικότητα που δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Είναι, στην ουσία, μία πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών να οργανώσουν αντι-ιεραρχικά την πολιτική τους ύπαρξη και έκφραση εντός του χώρου του Πανεπιστημίου. Προτάσσει την αυτοοργάνωση, την αυτοδιαχείριση και την αλληλεγγύη. Μέσα από τις συνελεύσεις της, παράγει πολιτικό λόγο και δράσεις που αφορούν τόσο το πανεπιστήμιο όσο και την ευρύτερη κοινωνία.

Εδώ και 6 χρόνια το καφενείο που λειτουργεί η συλλογικότητα στο υπόγειο του κτιρίου Περιβάλλοντος υπήρξε και υπάρχει ως αφετηρία δράσεων εντός κι εκτός του Πανεπιστημίου. Δημιουργήθηκε απ’ την ανάγκη να υπάρχει εντός του πανεπιστημίου ένας χώρος που θ’ απέχει από τις αλλοτριωμένες εμπορικές σχέσεις του σύγχρονου κόσμου. Έτσι, κάθε φοιτητής/φοιτήτρια είναι ευπρόσδεκτος να πιει τον καφέ του χωρίς αντίτιμο, να διαβάσει το βιβλίο της, να συζητήσει και να περάσει τον χρόνο του σ’ ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν πελάτες, εργαζόμενες ή αφεντικά. Το Στέκι είναι ανοιχτό σε όλους και όλες. Ωστόσο στο στέκι δεν χωράνε σεξιστικές, ρατσιστικές και φασίζουσες συμπεριφορές· συμπεριφορές, δηλαδή, που δεν θα ‘πρεπε να χωράνε πουθενά.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που ενοχλείται από το Αυτόνομο Στέκι. Είναι εκείνοι που αισθάνονται ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι και ότι απειλούνται από τα προτάγματά του. Ο λόγος για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τη γραφική φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όπου την Δευτέρα 21/10 στη συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Περιβάλλοντος μας έκανε άλλη μια φορά επίδειξη της χυδαιότητάς της. Μεταξύ των -κατά το σύνηθες- ανούσιων προτάσεών της, συνέραψε και μία εντελώς άσχετη πρόταση που αφορά στη διάλυση του Στεκιού και τη δημιουργία “Αναγνωστηρίου ή Γραφείων του Δ.Σ.”. Στα δικά μας αυτιά, η πρόταση για την διάλυση του Στεκιού με πρόφαση την “πάταξη της παρανομίας” είναι τουλάχιστον γελοία και υποκριτική. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από μία παράταξη, της οποίας η σχέση με το ακροδεξιό παρακράτος είναι γνωστή και καταγεγραμμένη: τόσο με την ενεργή συμμετοχή μελών της παράταξης στην φασιστική επίθεση κατά μεταναστ(ρι)ών στην Πλατεία Σαπφούς στις 22/04/2018, όσο και με τις κατηγορίες που βαραίνουν πρώην μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης για τη συμμετοχή του στην φασιστική τρομοκρατική οργάνωση COMBAT18.

Πέραν του φασιστικού κορμού της ΔΑΠ -τον οποίο με κάθε τρόπο προσπαθεί να κρύψει- είναι σκόπιμο να αναφερθούμε και στην τακτική απαξίωσης των φοιτητικών συλλόγων που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη παράταξη. Αρχικά φροντίζει να υπονομεύσει την πολιτική υπόσταση του φοιτητή και να γελοιοποιήσει την συνέλευση, διασφαλίζοντας έτσι την απουσία των φοιτητ(ρι)ών από τις γενικές συνελεύσεις. Στην συνέχεια καταφέρνει να περάσει την δική της πολιτική γραμμή σαν απόφαση ενός φοιτητικού σώματος, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελείται από τα δικά της εγγεγραμμένα μέλη.

Κάπως έτσι συνέβη και στη συνέλευση της Δευτέρας, όπου μια χούφτα μέλη της ΔΑΠ αποφάσισαν ως “φοιτητικός σύλλογος” τη διάλυση του στεκιού. Εμείς από πλευράς μας να ενημερώσουμε πως το Στέκι λειτουργεί ήδη ως αναγνωστήριο και δεν παραχωρείται για κανένα θεαματικό πολιτικαντισμό. Ήταν, είναι και θα παραμείνει ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος που διαμορφώθηκε για να είναι τα τελευταία χρόνια.

Φοιτήτριες – Φοιτητές από το Αυτόνομο Στέκι και τριγύρω

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.